Bacon-ös sherrys csirkemájpaté
Hozzávalók:
800 g Csirkemáj
200 g füstölt bacon
700 g vaj
Kakukkfű
4 korty Sherry
2 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
Só, bors
Bazsalikom levelek
A már vékonyra szeletelt bacon-t 2 X 1 cm-es darabokra
vágjuk, majd egy serpenyőben olaj hozzáadása nélkül elkezdjük pirítani Fontos
hogy a bacon füstölt legyen, hisz ahogy a mondas is tartja: ha nem füstölt,
akkor nem is bacon. Gyakran kevergetve egészen addig pirítjuk, amig ropogósra
pirul, majd kivesszük és egy papírtörlővel kibélelt tálba, vagy ahogyan Magyaroszágon
közismert, egy szilviával kibélellt tálba rakjuk, ami majd felszívja az
ekszessz zsírt.
A Baconos serpenyőbe oliva olajat öntünk és közepes lángon
melegítjük.A két fej hagymát és a 3 fokhagyma gerezdet megpucoljuk és
felvágjuk. Nem Zsülienre, csak úgy durván , egy fél fej hagymát hat-hét felé.
5-10 percig pároljuk. Az sem baj, ha egy kicsit barnára pirul, majd ezt is
félre rakjuk.Magasabbra vesszük a gázt,olivát öntünk újra a serpenyőbe és
beleraktuk a megmosott és megszárított
májat és a kakukkfüvet,kb.4-5 percig sütjük,közben átforgatjuk,hogy minden
oldala színt kapjon,de belülről még rózsaszín maradjon.kb.2 perc sütés után a sherryt
is hozzáöntjük.
Mikor kész van,összeöntjük a hagymával és leturmixoljuk,majd
hozzáadjuk a vajat apró darabokban és azzal is összeturmixoljuk.Amikor ez
megvan,akkor összekeverjük az apróra vágott bacon-nel .
Kiöntjük a masszát egy formába,kicsit hagyjuk hülni.
A vajból kb.3 púpozott evőkanálnyit megolvasztunk,amig a
fehér rész leülepedik az aljára és a tiszta vajat a tetejéről leöntjük egy
pohárba és abból tesszük rá a patéra.
Tetejére szórjuk a bazsalikomot és hűtőben hagyjuk kihűlni.

Nagyon-nagyon guszta és nagyon jól hangzik az egész...:)Ügyes ez a Peti fiú! :) Biztos Zsuzsi mamától örökölte ezt a vénát...:D
ReplyDeleteLátszik,hogy még Szabó papa marhalábszár pörköltjéről nem hallottál Kistücsök! :) na majd hamarosan... :) Petpók nem kíván publikálni valami jó kis fiús kaját? :)
ReplyDelete