Sunday, 5 February 2012

Túrófánk

Szombatra kitaláltam, hogy ha törik, ha szakad fánkot fogok sütni ebédre,valami tartalmas leves mellé.
A leves raguleves lett, májgombóckákkal, a fánk pedig annyira egyszerű és gyors, hogy tuti nem utoljára csináltam.


A hozzávalók a következők:


  • 250 g ricotta  v. túró (én most túróból készítettem, ugyanis nem kaptam ricottát :( )
  • 250 g liszt
  • 3 tojás
  • 175 g tejföl
  • 1 kk szódabikarbóna vagy fél zacsi sütőpor (én az utóbbival csináltam)
  • 4 ek kristálycukor
  • 1 cs vaníliáscukor
  • csipet só
  • olaj

Az összes hozzávalót alaposan összekeverjük (először a túrót a tojásokkal és a tejföllel, majd a kristálycukor, vaníliáscukor, só következik, a szódabikarbónával elkevert lisztet a végén dolgozzuk a masszába.)
Na, nekem ezen a ponton lett a kedvencem ez a típus, mivel az összes hozzávaló összekeverése a világ legegyszerűbb dolga. :)
Ezután sem bonyolódik jobban a dolog...
Magasabb falú serpenyőben kétujjnyi olajat forrósítunk (én pl. wok-ot használtam :) ), amikor az olaj eléri a megfelelő hőfokot (próbaként beledobunk egy pici masszát), teáskanálnyi kupacokat teszünk a serpenyőbe, és a fánkgolyókat egyenletesen aranybarnára sütjük.

A kisült fánkokat házi baracklekvárral ettük és isteni volt.
Ami a legcsodásabb az egészben, hogy még tegnap délután is könnyű és finom volt a fánk.

Egy dologra azért érdemes figyelni...ne legyünk mohók! :)
Melegen (mivel olajban sült dologról van szó) nagyon könnyen elüli a gyomrunkat, ha hirtelen, sokat nyomunk be belőle...hogy honnan tudom? :) Szerinted? :D

Az eredeti recept egyébként innen:


Biztos, hogy ricottával is ki fogom próbálni.



3 comments:

  1. namost,nem elég,hogy guszta,könnyű recept,de még a fotó is olyan,hogy csurog a nyálam!!!konkrétan nem is kell semmi más blogra menni,csak a ide meg a Zsuzsáéra :) http://3no1konyha.blogspot.com/
    illetve én meg citromos spagót csináltam holnap meg tökös rizottó lesz bacon masnival :) igen,csinálok majd képeket,pusziiiiiiii

    ReplyDelete
  2. No hol vannak a fotók a citromos spagóról és a tökös rizottóról???? Követelem...!!:)

    ReplyDelete
  3. lányok, nekem ez tisztára gyerekkor feeling, maminál még most is ájultra tudom magam zabálni az ilyen fánk féleségekből...a túrófánk mellet még a talkedli (cseh fánk) volt ilyen. Szerintem én ezt a fenti túrósat bevállalom hétvégére!!! Puszi Marik!! Zs. (és ezt a véletlent: én is tökös rizottót készítek ma...:)

    ReplyDelete