Monday, 16 January 2012

Köszönjük Zsuzsi mama! :)

Csütörtökön megkaptam a recepteket Beja-marikától és szombaton a tettek mezejére is léptem, mert annyira csodálatosan ínycsiklandó volt már a leírása is ennek a két műremeknek, hogy muszáj volt minél hamarabb megcsinálnom.
A két csoda az aranygaluska és a madártej - mindkettőtől féltem, mint a tűztől, de Peti nagymamájának útmutatása alapján ment minden, mint a karikacsapás. :)
A végeredmények miatt pedig talán még sosem zsebeltem be ennyi dícséretet mint most, főleg a férjemtől, aki pedig TÉNYLEG csak akkor dícsérget ennyit, ha nagyon jól sikerül az étel, vagy ha akar valamit...:D


Aranygaluska:

Az aranygaluska hozzávalói:
50 dkg liszt
10dkg vaj
5dkg porcukor

2dkg élesztő
2tojássárgája
3dcl tej
20dkg cukros darált dió

Az élesztőt kevés tejben megfuttatjuk.A lisztből,cukorból,vajból és tojássárgájából az élesztővel,tejjel jól kidolgozott,hólyagos tésztát készitünk! Jól kikell dagasztani! Egy órát pihentetjűk, majd deszkára tesszük, újnyi vastagra nyújtjuk.
Kicsi, pogácsaszaggatóval kiszúrjuk Kivajazott,lisztezett tepsibe lerakunk ritkán egy sort,olvasztott vajjal megkenegetjük és    megszórjuk a cukros daráltdióval, így folytatjuk mig van a tésztából,meleg helyen kb. 30 percig pihehtetjük,majd lassú tűznél sütjük.
Vanilia mártással tálaljuk! Ezt puding porból szoktam készíteni,de tejszint és vajat is teszek hozzá ízlés szerint! Jó étvágyat és sikeres sütést. A tésztához kevesebb vajat teszek,hogy maradjon a kenegetéshez is!    

Madártej:

a madártej hozzávalói: tej, cukor, tojás, vaníliás cukor, vagy vanília kikapart magja
Én így készítem: 

2 liter 3.5%-os tejet forralni teszek egy lábasba, közben 6-8 tojást szétválasztok,a sárgáját cukorral fehéredésig habosítom.Közben a tejhez cukrot, vaníliás cukrot teszek,ízlés szerint, és egy pici sót.
Kemény habbá verem cukorral a tojásfehérjét,ekkorra forr a tej,a habból egy kanál segítségével galuskákat szaggatok a tejbe, 4-et, mert nőnek is,fél perc múlva fordítom őket,így is fél perc. Kiszedem egy tálba, és folytatom míg tart a hab.
A cukros tojássárgához csurgatok a forró tejből, elegyítem, majd összeöntöm és kevergetve melegítem, mikor forrni kezdene, leveszem a tűzről. Hideg vízbe téve a lábast, lehűtöm,közben kevergetem.Ha hideg ráteszem a galuskákat és lehet fogyasztani.
Mennyiséget azért nem írok a tejen és tojáson kívül,mert ezt ízlése válogatja.
Persze kevesebb tejjel, tojással is elkészíthető, ez a családi adag!
A habgaluska fordításához, kiszedéséhez, egy lyukas kanál nagyon jó!

Mindkét recept idézet Zsuzsi mamától, hálás köszönetünk érte. Biztos, hogy ez a két recept már örökös tagságot nyert a házi recepttárunkban! :)


Fotó csak az aranygaluskáról készült, az is csak telefonnal..:


1 comment:

  1. Ezt így,ahogy van átküldöm Zsuzsimamának..Nagyon büszke lesz,az már tuti! :)

    ReplyDelete