Sunday, 28 July 2013

Thai kókuszos csirkeleves avagy egy balatoni hétvége margójára



Tom Khai Gai a hivatalos neve annak a levesnek,amit mindkét nap boldogan kanalaztunk a balatonföldvári Publikban..a recept szupertitkos,a leves függőséget okoz.

Kutattam,kerestem,fordítottam majd saját szájízemre alakítottam az itt ott megtalált recepteket,így kaptam a következő finomságot.
Nem lett ugyanaz,mint a balatoni,de szerintem ez olyan mint a lecsó..mindenki szerint a sajátja a legjobb és ahány család,annyi recept..sőt,mi még a Tesómmal is különbözően főzzük :)
Én tojásos-tejfölösen,ő csak tejfelölösen vagy rizzses...de ezt majd egy másik posztban :)
Hozzávalókat nem tudok pontosan..folyamatosan kell ízlelgetni,hogy az öt íz egyensúlyban legyen:
édes,savanyú,csípős,sós,keserű

Hozzávalók:

csirkeleves alaplé 3dl
kókusztej 3dl
csirkehús kockára vágva..mell vagy filézett comb
fafül gomba (szárított,20percig forró vízben áztatva) vagy más gomba kb.5 fej vékonyra szeletelve
újhagyma szár felkarikázva
1 csokor koriander
kb.4 ek halszósz
2 csilipaprika felkarikázva (magvát kiszedve,ha valaki nem szereti a nagyon csípőset)
3 ek.red thai curry paszta
2 citromfű kettévágva,vastagabb vége húskloffolóval kicsit összetrancsírozva
bazsalikom levél
1 nagyujjnyi gyömbér és/vagy 1 galanga gyökér vékony karikákra szeletelve
2 sárgarépa vékonyra karikázva
1 lime

Kis olajon a curry pasztát pár percig pirítjuk,amig az ízek,illatok előjönnek..felöntöm a csirke alaplével,kókusztejjel és felforralom.
A korianderből,újhagymából és bazsalikomból egy kis maroknyit félreteszek a díszítéshez,a többit felaprítva hozzáadom a leveshez .A lime felét belecsavarom,a másik felét tálalásnál kettévágva odakészítem a tányér mellé.
Mehet bele a répa,majd kb.5 perc főzés után a hús majd 10 perc főzés után a gomba.
még 5 perc és kész! :)
szerintem másnapra még finomabb lesz,mikor egy nap alatt még jobban összeérnek az ízek..

Jó étvágyat! :)


No comments:

Post a Comment